Ideeen en tips voor ceremoniemeesters

Als ceremoniemeester heb je een prachtige én verantwoordelijke taak: het slagen van een trouwdag ligt in jouw handen. Hoe zorg je ervoor dat de trouwdag van het bruidspaar onvergetelijk wordt? Met de volgende 10 tips en trucs scoor je zeker punten.

1. Geef zelf vorm aan je functie van ceremoniemeester
De taak van ceremoniemeester komt niet met een vast omlijnde functieomschrijving. Wat een bruidspaar verwacht en welke taken zij graag door jou willen laten uitvoeren, verschilt per bruiloft. Vaak is het bruidspaar hier zelf ook zoekende in. Help ze een handje door met voorstellen te komen en initiatief te nemen. Gaandeweg ontstaat dan vanzelf een duidelijke taakverdeling.

2. Werk een draaiboek uit en vul dit na besprekingen aan
Zodra de planning van de trouwdag vorm krijgt, kun je als ceremoniemeester beginnen met het maken van een draaiboek. Maak in een vroeg stadium al een dagplanning en werk deze later verder uit. Dit helpt het bruidspaar om de plannen voor hun trouwdag concreter te maken.

3. Plan de toneelstukjes en speeches strak in
Als ceremoniemeester ben je vaak verantwoordelijk voor het inplannen van speeches en toneelstukjes op de trouwdag. Let erop dat je die goed plant: instrueer de gasten over de lengte en aard van de stukjes en houd rekening met uitloop.

4. Keep it cool: een ceremoniemeester laat geen zenuwen zien
Ceremoniemeester zijn, is een spannende taak. Toch is het belangrijk dat jij op de trouwdag rust uitstraalt. Je bent de rots in de branding van het bruidspaar en jouw nervositeit kan op hen overslaan. Denk daarom aan je uitstraling: praat rustig, loop rustig, maak geen gestreste indruk. Je zult merken dat iedereen hier beter op reageert

JADE20150730-JD025540 (Small)
(Fotocredits PHTGRPHR)

5. Verras het bruidspaar met een uniek gezamenlijk cadeau
Gebruik je rol als ceremoniemeester om het bruidspaar te verassen met een uniek gezamenlijk cadeau. Dit kun je doen door een briefje mee te sturen met de uitnodiging. Tip: cadeaus met foto’s of kleinigheidjes die aansluiten bij het thema van de bruiloft of hobby’s van het bruidspaar doen het altijd goed.

6. Houd als ceremoniemeester de touwtjes strak in handen
Tijdens de voorbereidingen heb jij van het bruidspaar gehoord hoe hun trouwdag eruit moet zien. Aan jou de taak om dit uit te voeren op de grote dag. Laat je daarbij niet van de wijs brengen door ouders of vrienden met andere ideeën. Jij bent de ceremoniemeester, jij hebt het laatste woord! Laat je niet overrulen, maar wees beleefd (“Wat een goed idee oudtante Annie, ik zal het in overweging nemen. Wilt u nog een glaasje wijn?”) en hou de koers aan van het bruidspaar.

7. Help mee met de decoratie van de trouwlocatie
Het bruidspaar zal blij zijn met je hulp bij het decoreren van de trouwlocatie. Laat je van je creatieve kant zien en ga los met ballonnen, slingers, vaandels, kaarsen, confetti, bloemblaadjes. Overleg wel even met de locatie wat mag en kan.

8. Zorg voor een bruiloft-emergency-tas
Pak een tasje in met zakdoekjes, pleisters, pijnstillers, babydoekjes (voor vlekken), een handdoek (om de jurk van bruid schoon te houden tijdens de fotoshoot), een flesje water, make-up remover en naald&draad. Echt: het komt van pas.

9. Val het bruidspaar niet lastig met problemen en futiliteiten
Van cateringproblemen tot verdwaalde gasten: op elke trouwdag gaan dingen mis. De kunst is ervoor te zorgen dat het bruidspaar hier niets van merkt. Vraag geen advies, maar los probleempjes naar eigen inzicht op.

10. Straal uit dat je het leuk vindt om ceremoniemeester te zijn… Want dat is het ook!

Ben je ceremoniemeester en heb je hulp nodig van een professional? Of wil je als bruidspaar zeker weten dat jullie trouwdag op rolletjes loopt? Liz van Weddingbliz is een professionele ceremoniemeester die iedere bruiloft van A tot Z onder controle heeft. Zo kan iedereen zorgeloos genieten van een romantische trouwdag. Neem contact op met Weddingbliz voor meer informatie.